Viimasel ajal on nii palju põnevat lugemist siin, et vaevu jõuan järge pidada. Pealegi, nädalavahetusel ma praktiliselt arvutit ei avagi. Ikka endiselt on kahju, et mingit teadet ei tule, kui keegi on mingit postitust kommenteerinud. Mina küll esmaspäeval vaatan tavalislt üle, aga ilmselgelt need, kes tihedamini blogivad, ei hakka üle vaatama, kas Matilda on lõpuks lugemiseni ja kommenteerimiseni jõudnud. Seepärast jätangi viimasel ajal tihtipeale oma kommentaarid enda teada sad.

Aga täna võtan ette siis lõpuks selle toitumise teema. Selge see, et kui me siia jõudnud oleme, siis armastame hästi ja palju süüa (no iseasi on muidugi, mida keegi selle "hästi" all mõtleb). Kui ma alles alustasin, siis tundus mulle kogu see kupatus hirmus keeruline, ei osanud ma toidu ülejääkidega midagi peale hakata, asendused ei olnud veel käpas no ja muidugi paljud toiduained olid võõrad ja nii mõnigi "kooslus" tundus enneolematu ja vastuvõtmatu. Praegu vahetan mängleva kergusega toiduaineid ja võileivast supi tegemine pole mingi kunst. Samas olen vahel mõelnud, miks inimesed vastupidi, supist võileiba teevad? Mulle meeldib põhjaks võtta retsepte võimalikult väheste koostisosadega. Mulle on alati väga meeldinud lugeda teie toitumisharjumustest ja iga kord olen midagi endale kõrva taha pannud. Nii et kui keegi võtab vaevaks kommentaarides midagi lisada või head nippi jagada, laske käia! Veel toredm oleks, kui viitsiksite kõik selleteemalise postituse teha. Hakkab ju Maire 100 retsepti väljakutse edukale lõpule lähenema ja tore oleks sellest ka lähemalt lugeda, mitte ainult ilusate piltide peale suud vesistada. Lähemalt siis minu toitumisest.

                                                                     HOMMIKUSÖÖGID

Ma ei armasta hommikuti vara ärgata, aga kui vaja siis ei virise. Igal juhul, kui on valida joksupealt võileiva ampsamise ja pudru söömise vahel, siis tõusengi varem, et putru keeta ja et seda ka laua taga istudes ja Härraga päevaplaane arutades süüa. Minu lemmikpudrud on hirsipuder, koorene puder munaga, juustune kaeraklii puder, kohev hommikupuder ja porgandimaitseline puder. Hirsi unustan tihtipeale õhtul likku panna, aga kui olen pannud, siis jääb hommikul ainult otsustada, kas tahan singiga või kodujuustuga. Singi praen näiteks seente ja paprikaga, või porro ja suvikõrvitsaga kergelt läbi. Kodujuustu variandi puhul kasutan karulauguga kodujuustu. Ja kallid laktoositalumatud kaaskannatajad, proovige kasutada! Minu talumatus on tegelikult väga tugev, aga kodujuust ei tekita vähimatki vaevust. Koorene puder munaga annab üldse vabad käed ja palju erinevaid võimalusi, mida kokku panna, mida eraldi süüa. Minu lemmikud on Veski Mati jämedad kaerahelbed. Aga täna oli näiteks isu tatrahelbepudru järgi, munast ja kodujuustust sai aga omlett. Väga tihti lisan putrude sisse kõrvitsapüreed (omleti sisse ka). Kaeraklii puder on mitte ainult maitsev, vaid seda on ka väga palju. Samuti kohevat hommikuputru, kuid seda teen vaid nädalavahetustel, NII vara ei viitsi ma ka tõusta. Olen proovinud seda soolasena ka teha, aga magusana on parem ja kindlasti maapähklivõiga. Teine puder, mida magusana söön, on porgandimaitseline puder (ilma porgandita). Hoopis rohke kõrvitsamehuga. Porgandi asendan kaerajahuga. Ja siin kasutan kindlasti piparkoogi maitseainet. Meeldetuletuseks, suvel proovisn KÕIK pudruretseptid järgi ja sõelale jäid need.

Härrale teen hommikuti muna. Erinevate retseptide järgi, aga kindlalt praemuna. Pool sööb kodus, teise poole võtab kaasa. Teine osa on kook. Jälle pool kodus, pool kaasa. Lemmikuks on quesadillad, Kaisa Oja muffinid ja mitmed pannkoogiretseptid muffinitena või plaadikoogina. See eeldab muidugi 2 korda nädalas küpsetamist.

Teistmoodi söön siis, kui hommikul trenni lähen. Siis teen müslit jogurtiga (jälle abiks kõrvitsapüree), sest poole portsu pärast tundub narr pudrupotti määrida. Teine võimalus on soolakalaga sepik. Kala soolan ise ja hoian sügavkülmas väikeste pakikestena. Kui panna kokku pool lambapraadi ja pool heeringa võileiba (ha-haa, kõlab ikka naljakalt küll smiley), saab väga normaalse proportsiooniga võileivad. Saan tükki 2 sepikut. Peale trenni teen teiseks pooleks tööl kodujuustusalati vabavaraga + puuvili +  3pähklit.

Puhkepäevadel on kindlasti omlett (Härral peekoni ja sibulaga, minul singi ja seentega) või mõni aeganõudvam puder. Aga pudrud on alati eraldi keedetud, Härra sööb ainult piimaga magusaid putrusid, mina aga veega ja soolast...

Lähiajal püüan jätkata...

Ilusat nädalat!