Pilk aknast välja ütleb...

Lumehelbeke

Juhan Liiv

Lumehelbeke
tasa, tasa
liugleb aknale,
tasa... tasa...

Nagu viibiks ta
tasa, tasa,
mõtles tulles ka:
tasa, tasa!

Miks nii tuksud, rind?
Tasa, tasa!
Rahu otsib sind -
tasa, tasa...
 

Tasa tasast on asi muidugi üsna kaugel.Korralik torm möllab väljas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGA tuba on soe.

Helendaval ekraanil annavad pliitide taga kuuma austraalia parimad kodukokad kelle oskuste kohta on nii mõndagi öelda seksika prantsuse aktsendiga Manu´l samal ajal kui Pete oma nii sini-siniste silmadega kõike äärmise tähelepanuga jälgib.

Kuid mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada.

Vaatasin mõni päev tagasi Netflix´ist dokumentaalfilmi India köögist.Ning sain sealt teada,et Indias süüakse väga palju hirssi.Mulle tuli see üllatusena.Googeldasin siis hirsi kohta ning leidsin mitmeid põnevaid erinevate rahvuste retsepte hirsist mida saab edukalt ka Fitlapi jaoks kohandada.

Kuna kõikidele inimestele pole hirsi tuntavalt eriline maitse sageli vastuvõetav,siis paar nippi kuidas see tervislik teravili suupärasemaks muuta. Abi on näiteks terade eelnevast kuivröstimisest või kuumutamisest väheses õlis või võis, mis annab neile kergelt pähklise maitse.

Meil teatakse-tuntakse hirssi traditsioonilise pudrumaterjalina, kuid mujal maailmas lisatakse eri viisil valmistatud hirssi suppidesse, pirukatesse, pilaffidesse, pudingitesse, müslidesse. Samuti kasutatakse kuumtöödeldud hirsiteri salatite koostises, täidistes ning praelisandina.

Ja kuna hirss on väga kiudainerikas,siis teeb see temast suurepärase abimehe kaalulangetamisel.

Nüüd siis retsept "Hirss a´la Mexico"

Aluseks võtsin Kiire elu kikerherneroa

Asendasin kikerherned hirsiga.Vabavarast lisasin juurde tomati,paprika ja peterselli.Maitsestasin tšillihelvestega ja muidugi soola ning pipraga.

Valmistamine:

Rösti hirssi kuumal pannil võiga paar minutit.Pane soolaga maitsestatud veega keema.Samal ajal prae hakkliha sibula ja küüslauguga.Kui hakkliha on enam-vähem valmis siis lisa paprika ja tomat.Maitsesta soola,pipra ja tšilliga.Lase vaiksel tulel küpseda kuni köögiviljad on pehmed.Kui hirss on valmis sega see hakkliha-köögiviljaseguga.Lisa petersell ning asu sööma.

Mina olin täna laisk ja toorsalatiga ei viitsinud mässata.Aga järgmine kord teen kindlasti kõrvale kurgisalati tilli ja äädikaga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Head isu! :)