Lapsed ja roheline salat. Need kaks sõna juba ühes lauses kokku ei saa. Ma ei tea vist ühtegi last, kes rohelist salatit ülemäära hea meelega sööks. Ja ega seda ei saagi neile pahaks panna. Mulle endalegi ei lähe see tavalisel poest ostetud kujul eriti meelsasti kurgust alla. Kusjuures laste puhul ei tööta ka see tervislikkuse jutt.

Naljakas on see, et sageli pakuvad ka restoranid ja kohvikud praadide kõrvale tavalist kuiva salatisegu. Sellepärast see nii mitteisuäratav välja näebki.

Aga tegelikult on olemas nipp, kuidas saada lapsed salatit sööma! Nimelt tuleb salatit maitsestada. Jagan sinuga kahte kastmesegu retsepti, mida lapsele pakkuda.

3:1 suhe

Olen kastme tegemisel lähtunud 3:1 suhtest. Kolm osa õli ja üks osa hapet (nt palsamiveiniäädikat, sidrunimahla vms). Kui soovid, võid lisada ürte, küüslauku ja kõike meeldivat lisaks. Vahel olen lisanud ka tilgake mett või sinepit. Sõltuvalt retseptist.

Tasub meelde jätta, et kaste võiks olla natukene soolasem, sest salati peal kaob see soolasus ära. Jagan sinuga kahte retsepti, mida võid proovida.

Palsamiveiniäädika-siunepikaste

Balsamico kasteVaja läheb:

  • 6 spl oliivi-või kookoseõli (rafineeritud)
  • 2 spl palsamiveiniäädikat
  • 1/2 tl mett
  • 1/2 tl sinepit
  • Näpuotsatäis soola
  • Näpuotsatäis pipart

Valmistamine:

Pane kõik koostisosad purki ja raputa korralikult. Kui mesi ja õli (kui kasutad kookosõli) on segamiseks liiga tahked, võid neid natukene soojendada.

Õli-sidrunikaste 

Vaja läheb:

  • 6 spl oliivi-või kookoseõli (rafineeritud)
  • 2 spl sidrunimahla
  • Näpuotsatäis soola
  • Näpuotsatäis pipart

Valmistamine:

Pane kõik koostisosad purki ja raputa korralikult.

Lihtsad sekunditega valmistatavad kastmed, mis teevad salati väga mõnusaks. Sa ei pea neid kastmeid üldse palju peale valama. Tilgake ja sega salatiga läbi.

Õlibaasil kastmetega ei tohi üle pingutada. Kaloraaž võib märkamatult suureks minna. Seepärast kasuta neid ainult õrnalt salati maitsestamiseks.