Aeg ajalt valdab ka mind magusaisu ja mõtlen ikka ja jälle, kuidas saaksin sellele vastu. Kas Stevia või minu muu suhkruasendaja on siis see otsitud abinõu ja peaksin seda lisama nt tee või kohvi sisse? 

Ma pole kunagi olnud suur magusasõber, aga vahel harva tuleb ka minul isu millegi magusa järele. Mäletan kunagi lugesin, et kõiksugused asendusained, mida pannakse näiteks limonaadide või muude zero või light toodete sisse on tegelikult meie kehale halb ja lisaks selle keemilisele koostisele on tegelikult see vaid oma keha petmine. Nätsud, light-tooted ja suhkruvabad tooted sisaldavad enamasti aspartaami (E951), sukraloosi (E955) ning atsesulfaam Kd (E950). Näiteks aspartaam on kahjulik närvitegevusele ja ehk kõigi teiste ees olevad E-d tundu ka natuke hirmutavad.  

Samas, siit olen lugenud palju Stevia kohta ja otsustasin siis natuke lisaks uurida. Mis ma siis teada sain?

Stevia on looduslik - jah. Isegi Robert Nool, keda ma kunagi palju jälgisin soovitas juba seda suhkru asendajana kasutada. See on suhkurelehe magusaine ja tema populaarsus tuleneb sellest, et tal puudub toiteväärtus. Stevia magusained jagunevad kolme gruppi ja poes tuleb neid alati tähele panna. Kõige vähem töödeldud ja täisväärtuslikum on stevia taime lehtedest valmistatud pulber. Teine koht kuulub stevia ekstraktist valmistatud pulbrile ning viimasel kohal on stevia koostise aktiivosa ja mõne muu magusaine segu. Segude valmistamisega on just see, et tihtipeale parema hinna ja mugavama doseerimise saavutamiseks, stevia ise on sadu kordi magusam kui suhkur ning mõistlik doseerimine on üsna tülikas. 

Miks siis tekib magusaisu? Väidetavalt on see seotud süsivesikute osaga meie menüüs. Suured suhkrusõbrad tunnevad suhkru vajadust just seetõttu, et see on kiire süsivesik, mis annab kiire energia. Aga ennast ma muidugi suhkrusõltlaseks ei pea vaid pigem on see inimlik vajadus ja ehk tingitud veidi energia puudusest. Kuidas siis peaksin oma isust lahti saama? Ammu ammu unistan ühest jäätisest .. tundub, et pean selle ise valmistama. Mäletan, et kunagi sai tehtud jäätist kookospiimast ja banaanist. Retsept oli midagi taolist nagu ka just fitlapist avastasin. Vaja peamiselt kreemist kookospiima (20-22%) ja banaani. Fitlapi retsept sisaldab ka valgupulbrit, mida mina ise lisanud ei ole ja ei tea, kas seda ka lisama hakkan. Olen väga skeptiline igasuguste pulbrite osas ja neid ilma täpset eesmärki omamata süüa ei eelista. Äkki siis homme võtangi ette ühe jäätise valmistamise. Natuke ehk on imelik keset saabuvat sügist, aga mis seal ikka :D