Kas kaerahelvestest saab valmistada ainult putru?
Kas kaerahelvestest saab valmistada ainult putru?

Kaer on üks äärmiselt tänuväärne teravili, millel on palju kasulikke omadusi. Kaer on väga hea taimse valgu allikas ning sisaldab palju kasulikke kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kaerast toodetakse kaerahelbeid ning just kaerahelbepuder on üks populaarsemaid hommikusööke mitte ainult Eestis, vaid terves maailmas. Kuid kas kaerahelvestest saab valmistada tõesti ainult putru?

Fitlap on löönud käed Heleni helveste tootjaga, kelle täisterakaerahelbed ning kiirkaerahelbed kannavad ka Fitlapi usaldusmärgist. Helbed valmistatakse kodumaisest teraviljast ning tootmise tehnoloogia tagab nende suurepärase kvaliteedi. Kvaliteetsed kaerahelbed on suurepärane tooraine erinevate kaerahelbetoitude valmistamiseks ning alati ei pea sugugi ainult putru tegema. Aga mida veel võiks kaerahelvestest valmistada? Toon teieni Fitlapi toitumiskavast mõned maitsvad ja lihtsad retseptid, kus on võimalik kaerahelbeid kasutada. Kogused on mõeldud keskmisele kaalu langetavale naisele üheks toidukorraks, oma personaalseid koguseid saab vaadata toitumiskavast.

Kaerahelbe-kohupiimaküpsised šokolaaditükkidega

Toiduained:

  • 45 g kaerahelbeid (4,5 spl)
  • 1 muna (M-suurus)
  • 6 g kookosrasva (1,2 tl)
  • 40 g kohupiima, maitsestamata (rasva 0,5%) (1,6 spl)
  • 9 g mett (1,5 tl)
  • 4 g kakaonibse (tükeldatud kakaoube)

Valmistamine:

  • Sega kokku muna, kaerahelbed ja kookosrasv.
  • Lisa mesi, kohupiim ja kakaonibsid.
  • Sega korralikult läbi.
  • Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjupaadile lusikaga pätsikesed.
  • Küpseta 200 kraadi juures ca 15 minutit.
  • Lase jahtuda ja serveeri.

Banaani-kaera pannkoogid

Toiduained:

  • 2 muna (M-suurus)
  • 95 g banaani, kooreta (1 tk)
  • 20 g kaerahelbeid (2 spl)
  • 6 g oliiviõli (2 tl)
  • 50 g maasikaid (0,4 kl)
  • Maitseks: sool

Valmistamine:

  • Blenderda kõik koostisosad peale maasikate ühtlaseks massiks. 
  • Mida küpsem banaan, seda magusamad tulevad pannkoogid.
  • Prae madalal temperatuuril.
  • Kaunista maasikatega.

Kohupiimakreem röstitud kaerahelvestega

Toiduained:

  • 210 g kohupiimapastat, maitsestamata (rasva 5%) (8,4 spl)
  • 35 g kaerahelbeid (3,5 spl)
  • 60 g mustikaid (0,5 kl)
  • 7 g mett (1,2 tl)
  • Maitseks: kaneel, vanilje

Valmistamine:

  • Rösti kuival pannil kaerahelbed, maitsesta kaneeliga.
  • Sega kohupiimapasta mee ja vaniljega.
  • Serveeri kohupiimapastat röstitud kaerahelveste ja mustikatega.

Smuuti bowl (vegan)

Toiduained:

  • 25 g kaerahelbeid (2,5 spl)
  • 16 g kuivatatud kõrvitsaseemneid (1,6 spl)
  • 70 g banaani, kooreta (0,7 tk)
  • 30 g kreemjat kookospiima (rasva 20-22%) (1,5 spl)
  • 70 g apelsini, kooreta (0,3 tk)
  • 40 g värsket või külmutatud mangot (0,1 tk)
  • 2 peotäit spinatit
  • Maitseks: kaneel

Valmistamine:

  • Rösti kuival pannil kaerahelbed koos kõrvitsaseemnetega krõbedaks.
  • Maitsesta kaneeliga ning lase jahtuda.
  • Blenderda banaan, apelsin, kookospiim, mango ja spinat ühtlaseks massiks.
  • Serveerides raputa peale röstitud kaerahelbe-seemnesegu.

Kaera kasulikkusest ja Heleni kaerahelveste tootmistehnoloogiast saad lugeda siit ning rohkem retsepte kaerahelvestest leiad toitumiskavast!