Unustage ära välismaised "supertoidud". Ka koduste toitudega saab vormi!

Inimesed on arvamusel, et tervislik toitumine tähendab ainult avokaadode, kinoa ja teiste "supertoitude" söömist. Lisaks juurde kamaluga võõrapäraste nimedega ürte. Kuigi need on kõik väga maitsvad (ja ka tervislikud) toiduained, pole nende söömine üldse vajalik! Vormi saab ka täiesti tavaliste Eesti toitudega.

Tervislik toitumine tähendab eelkõige oma keha varustamist piisav hulga eluks vajalike toitainetega. Pead saama piisavalt makrotoitaineid (valgud, süsivesikud, kiudained ning rasvad) kui ka vitamiine ja mineraale. 

Ei mingit raketiteadust. Mingis mõttes lihtne matemaatika. Ja kõik see vajalik on 100% sees ka meie oma kodumaistes või siis vähemalt harjumuspärastes toiduainetes. 

Supertoiduaineid pole olemas

See võib küll tulla teatud üllatusena, aga ma ei usu sõnadesse "superfood" või "supertoiduaine". Viimasel ajal tundub, et iga uus turule tunginud välismaine toit saab külge ühe neist siltidest.

Tegelikkuses võib iga toit võib olla mingil ajahetkel supervõimeid omav ja ka vastupidi. 

Teisisõnu - supervõimed võivad avalduda iga toiduaine juures. Sõltub sellest, millest sinu keha sel hetkel kõige rohkem puudust tunneb. 

On see mõni mineraal, vitamiin või hoopis vajad rasketest treeningutest taastumiseks kvaliteetset valku.

Kodumaised toidud teevad sulle head

Usun mitmekesisesse söömisesse. Selleks, et sinu keha saaks kõik vajaliku, pead oma menüü korralikult läbi mõtlema. Liiga ühekülgne söömine, olgu see eraldiseisvalt kuitahes tervislik, lõpeb alati mingite vajalike toitainete puudusega. 

  • Pole mitte mingisugust vajadust süüa bataati, kui meil on olemas kartulid.
  • Pole mitte mingisugust vajadust süüa kinoad, kui meil on olemas riis.
  • Pole mitte mingisugust vajadust rasvade saamiseks süüa avokaadot, kui meil on olemas hapukoor.
  • Pole mitte mingisugust vajadust süüa kikerherneid, kui meil on olemas tavalised herned.
  • Pole mitte mingisugust vajadust süüa kala nimega mintai, kui meil on olemas koha.

Seda nimekirja võiks lõputult jätkata, aga vast said juba mõttest aru. 

Lihtsad kodused toidud

Nagu eespool mainitud, vormi saamiseks pole üldsegi vaja süüa välismaiseid moetoite. Selle tähistuseks jagan sinuga kolme koduse toidu retsepti, mille koostisosasid saad igast külapoest. Need toidud on ilmselgelt Fitlapile omaselt tehtud tavapärasest tervislikumaks. Ja mis kõige olulisem, need toidud on ka väga rahakotisõbralikud. 

Kogused on mõeldud keskmisele naise kaalu langetamiseks üheks toidukorraks. Kui oled meesterahvas, korruta kogused 1,5 läbi. 

Ülipersonaalsed toidu kogused leiad Fitlap.ee toitumiskavast. Sisse saad logida või konto teha lehe ülevalt äärest.

Hapukapsasupp kanalihaga

Hapukapsasupp kanalihaga

Vaja läheb:

  • 120 g broileri kintsuliha kondita ja nahata 
  • 40 g odrakruupe (kuivaine)
  • 250 g hapukapsast (ilma suhkru ja õlita)  
  • 1 porgand 
  • Maitseks soola (meresool või värviline), loorberilehte

Valmistamine:

  • Pane kanaliha koos odrakruupide ja kapsaga külma veega keema. 
  • Lisa ka loorberilehed ja sool, pipar. 
  • Keeda tasasel tulel seni kuni kapsas ja kruubid on pehmed. 
  • Kui kapsas ja kruubid on juba peaaegu pehmed, siis lisa ka jämedalt riivitud porgand. 
  • Supi valmides tõsta liha välja, haki ning seejärel lisa liha uuesti supile ja sega läbi. 
  • Maitsesta veelkord. 

Rosolje

Rosolje

Vaja läheb:

  • 60 g heeringafileed 
  • 1 kartul 
  • 100 g maitsestamata jogurtit
  • 1 muna 
  • 100 g keedetud peeti
  • Pool õuna 
  • Veerand sibulat (valikuline)  
  • Veerand värsket pikka kurki 
  • 1 hapukurk  
  • Maitseks sinepit ja soola (meresool või värviline sool)

Valmistamine:

  • Koori ja keeda kartulid ning jahuta. 
  • Tükelda kõik koostisosad kaussi ning lisa juurde maitsestamata jogurt, tilk sinepit ning soola. 
  • Sega salat korralikult läbi ja lase veidi aega külmkapis maitsestuda. 

Guljašš

Guljašš sealihast

Vaja läheb:

  • 115 g sea sisefileed
  • 2 kartulit
  • 3 tl oliiviõli 
  • 1 tl riisijahu (tavaline jahvatatud riis)
  • 50 g tomatipastat
  • 2 tomatit  
  • Veerand sibulat (valikuline)  
  • Maitseks paprikapulbrit, pipart, soola (meresool või värviline)

Valmistamine:

  • Koori ja keeda kartulid. 
  • Koori ja haki sibul. 
  • Tükelda liha kuubikuteks ja pruunista koos sibulaga pannil tilgas õlis. 
  • Osa õlist võid jätta tomatisalatile. 
  • Lisa tomatipasta ja paprikapulber.
  • Kalla juurde vesi ning hauta madalal tulel kuni liha on pehme. 
  • Seejärel lisa vähese külma veega segatud riisijahu ja keeda kaste läbi kuni selle paksenemiseni. 
  • Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kartulitega. 
  • Kõrvale söö tomatit. 

Head koduste ja kodumaiste toitude söömist!