Tere!

 

Meil kõigil on oma huvialad, millega keegi armastab vabal ajal tegeleda. Vahel on isegi mitte midagi tegemine, s.t. puhkamine, suur kunst, mida tuleb õppida. Kolm aastat tagasi, kui otsustasin pensionile jääda, siis polnud mul kordagi hirmu, et millega ma nüüd oma päevi sisustama hakkan. Tundus, et teha oleks nii palju, kui aga aega jätkuks. Nii tore on, et lõpuks saad teha seda, mida ise tahad, mitte seda mida peab tegema. Käsitööd ma eriti ei armasta, kuigi kui vaja, saan ka sellega hakkama. Üheks suureks hobiks on mul kujunenud oma sugupuu uurimine. See on nii põnev tegevus. Õnneks taipasin sellega algust teha juba siis, kui oli veel võimalik vanema põlvkonna käest kasulikku infot oma esivanemate kohta saada. Tänapäeval on asi nii lihtsaks tehtud, arhiivimaterjalidele pääseb elektrooniliselt ligi, nii et saab lausa kodust lahkumata andmeid. See on muidugi tohutult aega ja püsivust nõudev tegevus. Alustasin juba siis, kui alles esimesed kirikuraamatud olid arvutisse sisse skännitud ja vajalike lehekülgede leidmine nõudis kannatust. Siis polnud veel olemas nimeregistreid, nagu seda on praegu. Lihtsalt pidi olema tahtmist lehekülgede kaupa surfata. Aga rõõm oli suur, kui leidsid mingi jälje oma esivanemate kohta ja sealt hakkas kõik edasi hargnema. Nii olen ma jõudnud oma uurimusega 1700-ndate aastate lõpupoole välja. Kõik on dokumenteeritud ja hetkel ma sellega aktiivselt ei tegele. Mõnikord talvel jälle tore üle vaadata ja andmeid täiendada.

Pärast Fitlapiga liitumis on üheks mu meelistegevuseks saanud toiduvamistamine. Isegi peale aastat Fitlapiga avastan ikka veel uusi ja huvitavaid retsepte, mida pole proovinud ja ka erinevaid produkte, mis muudavad toidulaua oluliselt vaheldusrikkamaks. Üks nendest on näiteks bataat ehk maguskartul mida olen aja jooksul armastama hakanud. Maitselt meenutab natuke porgandit kuid valmib isegi porgandist kiiremini. Vahel, kui on ajanappus ja pole mahti kartuleid koorida, siis bataadikuubikud tilgakese oliiviõli või kookosrasvaga pannile ja lisand lihatükikesele olemas. Poes müügil küll suured mugulad, aga hea omadus on see, et säilib külmikus õigetes tingimustes päris kaua. Mulle maiseb bataat ka büreesupi koostisosana.

Kuna riis tekitab mul kõhukinnisust, siis pean millegagi asendama ja seekord osutus valikuks kana juurde bataat tilgas õlis praetuna.

Teiseks lemmikuks on saanud avokaado. Varemalt sai seda söödud küll hommikuvõileva kõrvale aga rohkem nagu ei osanud kusagil kasutada. Tänu Fitlapile on nüüd ta tihti kasutuses erinevate toitude koostisosana. Lahe on ka avastada vanu klassikalisi toite täiesti uues kuues. Üheks selliseks on näiteks klassikaline ühepajatoit, mida mõnus ahjus valmistada. Vanasti oli ühepajatoidu tegemise eelduseks käntsakas läbikasvanud sealiha. Nüüd tuleb aga võtta tükk fileed, pannil kergelt pruunistada, kõik ained potti laduda ja ahju, ei mingit ajaraiskamist. Toit valmib ahjus iseenesest ja on ka maitsev. Kõigile meeldib. Saab teha valmis suurema potitäie, nii et jagub laste külastuspäevalgi kõigile. Põnevust pakub retseptides toiduainete asendamine ja uute maitsete avastamine. Kogemuse kasvades kulub toiduvalmistamisele ka järjest vähem aega, nii et saab erinevate hobidega tegeleda. Aga sellest ehk edaspidi.

 

Head avastamisrõõmu!