Tere!

Täna räägiks pisut pannkookidest. Alustaks sellest, et ma pole kunagi eriline pannkoogifänn olnud, seevastu meie taat jällegi ei kujuta pühapäevahommikuid  ilma pannkoogita ettegi. Kuna ta alati olnud väga varajane tõusja, siis juba ammust ajast on olnud selleks ajaks, kui mina oma silmaluugid lahti teen, tuli pliidi all, pankoogid ja kohv valmis. Kunagi kuulsin ka oma ämmalt lõbusat pannkoogilugu. Ka tema armastas tihti pannkooke teha ja seda juba päris vüikese tüdrukuna. Kuna pere oli suur, siis alati ei viitsinud neid niipalju teha, et kõigile jätkuks ja ühel korral teised õed-vennad jooksid kusagil õues ringi ja tema oli mõelnud, et kasutab juhust, et üksi kodus ning teeb ainult endale pannikaid. Kui koogid enam-vähem taldrikul valmis, kuulis, et teised tulevad õuest tuppa ja kohe valmis peas mõte, et peidab ruttu ära, et pärast hea salaja süüa. Nii äkki ei tulnud aga ühtegi head ideed, kuhu peita ja pistis üle ukse tuppa voodi alla. Kui teised õue tagasi läksid, siis ruttu sööma. Aga mida sa sööd, kui pannkoogid läinud, vood all kõigest  tühi taldrik ja toast tuli süüdlasliku ilmega sõber Muki vastu, kes limpsas keelt ning lippas ruttu õue. No pettumus oli suur, aga mis teha, mis läinud, see läinud. Nüüd, kui vahel pannkooke teen, siis tuleb ikka see vana lugu meelde.

Vahepeal, kui ma oma tervise tõttu magusaga ja  jahutoodetega lõpparve tegin, siis puudusid pannikad täielikult mu toidulaualt. Kui alustasin aasta ja kaheksa kuud tagasi FitLapi kava järgset toitumist, siis avastasin enda jaoks ka tervislikud banaanipannkoogid kookosjahuga, mida ikka tavaliselt nädalavahetuste hommikutel armastan teha. Riisijahust pole julgenud teha, sest riisiga mul see mure, et tekitab kõhukinnisust. Alguses ei tahtnud koogid eriti hästi välja tulla, nagu siin nii mõnigi on kurtnud. Aga pikapeale tuleb vilumus, nagu öeldakse, harjutamine teeb meistriks. Tähtis on, et taignal oleks õige konsistents  ja ka õiged komponendid. Omalt poolt lisan vahel teelusika otsatäie söögisoodat või küpsetuspulbrit ja vahetan vastavalt oma maitsele ikka siin ettenähtud komponente. Näiteks banaanipannkookides kasutan maitsestamata 5%-lise kohupiima asemel maitsestamata 3%-list kohupiimakreemi. Seda küll kõikides poodides pole saada aga Seleveritest ja Maksimarketitest saab kindlapeale. Muud koostisosad jäävad samaks. Need on ühed mu lemmikutest ja nagu juuresolevalt pildil näha, väljanägemiselt ka päris normaalseld. Pole sugugi laiali läinud, nagu siin vahel kurdetud on ja pannil peab õige kuumus olema, et ära ei kõrbeks.

Veel meeldivad mulle väga õuna-, suvikõrvitsa-  ja tatra-kodujuustu pannkoogid, kus sees karulaugupestoga kodujuust millest osa tuleb söömise ajal peale määrida. See annab hea maitsekoosluse. Tainas on vaja teha veega natuke vedelamaks ja pisut kergitusainet lisada. Olin  nende kookide maitsest meeldivalt üllatunud.

 

Julget katsetamist kõigile pannkoogisõpradele!