Ma usun, et vinegretti armastavad kõik eestlased ja kes veel ei armasta, siis hakkavad seda tänu Fitlapile tegema :D
Olgu, nii enesekindel ma ei ole ka...

Vinegrett on küll päris slaavi riikidest Ukrainast/Venemaalt, kuid oma nime võlgneb ta pransuse salatikastmele, mis koosneb veiniäädikast ja kannab samuti sama nime, mis venepärane salat.

Salatit on eriti hea teha talvisel perioodil, kus vitamiine toidust on raske kätte saada, aga samas on keldrisse kogutud peete ja sügisel valmistatud hapukapsast.

Peet sisaldab märkimisväärselt palju mineraalaineid – kaaliumi, magneesiumi, fosforit, koobaltit, joodi ja rauda. Vitamiinidest B1-, B2-, P-, PP- ja C-vitamiini.
Lisaks sellele:

  •  parandab peet maksa ainevahetust,
  • soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist
  •  tugevdab soolte tegevust, leevendab kõhukinnisust
  • parandab mälu ja keskendumisvõimet
  • tugevdab veresooni, aitab veresoonte lupjumise vastu
  • normaliseerib südame rütmi – ravib kehvveresust, parandab vereloomet
  • alandab vere kolesteroolisisaldust
  •  leevendab põletikke, allergiat ja astmat
  • aitab kilpnäärme alatalituse korral (kõrge joodisisaldus)
  • toetab kõrgvererõhu haiguste puhul (kõrge kaaliumi ja magneesiumi sisaldus)
  • stimuleerib kogu immuunsüsteemi
  • aitab võidelda vähktõvega

No mis saaks veel olla parem, kui üks maitsev salat teeks sind terveks. Muidugi on see ideaalne ka kevadel, mil meie kehad on pikast talvest väsinud ja nõuab vitamiine.
Peedi kõrval ei saa ära unustada ka maitsvat hapukapsast, mis on samuti meie organismile ülimalt kasulik. :)

Hapukapsa kasulikkus peitub seal olevate probiootiliste bakterite olemasolu tõttu. 
Probiootilised bakterid

  • aitavad kaasa mineraalide imendumisele ja toodavad B- ja K-vitamiine. Vähemtuntud K2-vitamiin aitab koos D-vitamiiniga paigutada kaltsiumit just sinna, kus seda vajatakse ehk luudesse, hoides samal ajal ära kaltsiumi ladestumist arteritesse ja organitesse.
  • vähendavad vähiriski
  • reguleerivad rasva imendumist organismis, tõkestades seega rasvumist ja diabeedi tekkimist
  • takistavad akne, soolehaiguste ja autoimmuunhaiguste tekkimist
  • aitavad kaasa mikro- ja makrotoitainete seedimisele ja imendumisele
  • hoiavad kontrolli all pärmseene ja muud soolefloora oportunistlikud organismid, jne jne, jne.

Hapendatud köögiviljad aitavad puhastada verd ja reguleerida seedetrakti tööd.  Hapukapsas on parim toit ka luude tugevdamiseks ja osteoporoosi korral, kuna sisaldab ohtralt K2 vitamiini, kaltsiumit ja selle imendumisele kaasaaitavat C-vitamiini.  B ja C grupi vitamiinid säilivad hapukapsas kevadini.

C-vitamiin on antioksüdant, mis aitab võidelda vabade radikaalide põhjustatud kahju vastu, et vältida oksüdatiivse stressi tekkimist. C-vitamiin aitab ka nakkushaiguste ja põletike vastu võitlemisel. Teadlased väidavad, et kestev oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada selliseid haigusi nagu vähktõbi, südame-veresoonkonna haigused, diabeet ja närvisüsteemi kahjustavad haigused nagu Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi. Samuti mängib C- vitamiin olulist rolli meie kehas, et sünteesida kollageeni, mis aitab kaasa haavade paranemisele ja piltlikult öeldes mõjub nagu liim, mis hoiab koos kõõluseid, sidemeid, luid ja veresooni. B6 vitamiin, mida leidub hapukapsas, on oluline naha sileduse ja värskuse säilitamisel.  

Nonii, kas veel on küsimusi, miks see salat meie retseptidesse sai? :)

Läheme nüüd retsepti juurde ka, muidu väsite täitsa ära :)

Vinegreti valmistamise juures pole midagi rasket. Tähele tuleb vaid panna, et te ei liialdaks sinepiga, nagu mina seda esimesel korral tegin, sest pärast põleb suu peas nagu draakonil ja silmad jooksevad vett nagu vihmamets :D

Teil läheb retsepti proovimiseks vaja:

  • Peet
  • Hapukurk
  • Hapukapsas (ilma suhkru ja õlita)
  • Oliiviõli
  • Sinep
  • Sibul
  • Veisehakkliha (rasva 7%)

maitse järgi: soola, pipart, valge veini äädikat, stevia

SAMM 1: Haki keedetud peet ja hapukurk ja sibul väikesteks kuubikuteks.

SAMM 2: Lisa sellele hapukapsas.

SAMM 3: Salatikastmeks lisa salatile pool õlist, pool sinepist, maitse järgi valge veini äädikat, steviat ja soola.

SAMM 4: Lase nüüd salatil maitsestuda ja asu hoopis kotlettide küpsetamise juurde.
Selleks sega hakkliha ülejäänud sinepiga ja lisa hakitud sibul ja maitseained.
Vormi kätevahel pallikesed ja prae ülejäänud õlis need kuldpruuniks. 

SAMM 5: Nüüd ei jää muud üle, kui ilusti serveerida ja kõht täis süüa :)
NB! Salatikogus tuleb väga suur. Pildil ainult osa sellest :D

Soovin Teile head isu ja retsepti saate proovida, lisades selle oma menüüsse SIIT!
Teie Helena :)

Kasutatud allikad: 
http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/punapeet-kui-ravimkoogivili
http://ideesahver.ee/kook/1A502/
http://toitumistarkus.ee/hapukapsas-imeline-ravimtoit-mis-edestab-toidulisandeid-pika-puuga/
https://www.rimi.ee/tervis/hapukapsas-on-tervislik-vitamiinipomm/