Selles postituses oleme avokaado lainel. :)

Avokaado iseseisvalt süües küll minu lemmikute hulka ei kuulu, aga toidu sees kombineeritud teiste koostisosadega on ta väga maitsev. Avokaado juures on vaid kõige keerulisemaks osaks selle õige küpsusega avokaado leidmine. Poodidesse tuuakse tavaliselt toored avokaadod, mis vajavad kodus järelvalmimist. Müügil on ka avokaadosid, millel on paki peal kiri "READY TO EAT" ehk "VALMIS SÖÖMISEKS". Need on küll veidike kallimad, aga siiski kindla peale minek.

Siiski on avokaado ostmiseks omad nipid, kuidas seda "õiget" ära tunda.

  1. samm –  Kontrolli, et koorel poleks suuri täkkeid, sest see võib olla märk, et vili on muljuda saanud.
  2.  samm – võta avokaado peopessa.
  3.  samm – pigistada õrnalt sõrmeotsi kasutamata, kuna see võib tekitada muljumisjälgi.
  4.  samm – küpsete ja söömiseks valmis avokaadode valimine. Kui avokaado vetrub õrna surve all veidi on see küps ja söömiseks valmis. Kui avokaado katsudes üldse ei vetru on ta veel toores ja vajab küpsemiseks paari päeva. Kui avokaado tundub katsudes väga pehme võib tegemist olla üleküpsenud viljaga.
    Harjutamine teeb meistriks – esimest korda avokaadosid valides proovi valida paar veidi vetruvat avokaadot, et nende maitseid võrrelda, või proovi osta toores avokaado ning kontrolli seda iga päev kahe-kolme päeva jooksul, kuni see pehmeneb. Harjutamine aitab sul õppida, millele poes olles tähelepanu pöörata.

Mitte kunagi ei tasu süüa toorest avokaadot, kuna avokaado võlu on selle pehmes viljalihas; samuti on toores avokaado täiesti teise maitsega, veidi mõrkjas. Kui on tarvis toore avokaado küpsemist kiirendada, pane see banaani kõrvale või koos banaaniga paberkotti - väga tõhus (ja vastupidi - ära hoia küpset avokaadot banaanide lähedal või koos banaanidega samas külmkapisahtlis ega puuviljavaagnal). Küps avokaado on seest alati ühtlaselt õrnroheline; pruunid laigud või triibud vihjavad juba üleküpsenud või mädanenud viljale.

Nüüd retsepti juurde. :)

VAJA LÄHEB:

  • Küpset avokaadot
  • 4% kodujuustu
  • Saibi või pehmikut
  • keedetud muna
  • maitseks soola
  • maitseks küüslaugupipart/sidrunipipart
  • maitseks tilli

SAMM 1. Kraabi lusikaga avokaado viljaliha kaussi ja suru see kahvliga puruks.

SAMM 2. Maitsesta soola ja pipraga vastavalt soovile.

SAMM 3. Lisa avokaadole kodujuust

SAMM 4. Keeda muna ja suru see kahvliga puruks. Seejärel lisa see avokaadole. Sega hoolikalt läbi.

Vajadusel lisa veel maitseaineid.

SAMM 5. Rösti saib/leib ja määri munavõi selle peale.

HEAD ISU! :)

Sulle sobivad personaalsed kogused leiad Fitlapi toitumiskavast!

Helena :)