Olen nüüd juba pea kuu oma isikliku puuahju ja puupliidi omanik. Ei, ega mulle see asi võõras pole, sest olen kasvanud maal ja ahjukütmine ning ahjukartulid ja liha on lapsepõlvestki meeles. Nii oligi, et ega toona sügaval nõukogude ajal ju palju sinna ahju panna ei olnud. Eks ikka liha ja kartulid. Kui siga tapetud, siis värske ja pärast ikka kartul soolalihaviiludega - mulle väga maitses, ka see pekiga läbikasvanud liha, mis ahjus mõnusalt pruuniks küpses.

Nostaliga nostalgiaks, aga praegu on ju toiduaineid palju ja võimalusi mõnusaid ahjuroogasid teha rohkem. Otsisin mina aga mõnda kokaraamatut või veebilehte, kus just puuahjus ja puupliidil tehtud toidud, aga võta näpust, vähemalt mina ei leidnud. Hääd lugejad siin, kui teate, palun andke teada! Mõned retseptid olen leidnud küll internetist, aga kas tõesti ei olegi keegi neid kokku koondanud? Võiks ju arvata, et nagu teed elektri- või gaasiahjus, et nii saab teha ka puuahajus, aga mu meelst see päris sama pole.

Olen selle umbes kuu jooksul katsetanud ja üht kui teist ka teinud. Ausalt, maitsvad on kõik saanud :-). Põhiroog on ikka aedviljad ja tükk liha. Eriti meeldib mulle erienvad lihad kokku panna. Nii ka täna, et ikka sealiha ja loomaliha ja lambaliha ja kanaliha, lisaks kaalikas, kapsas, kartul, porgand, peet, sibul. Ise teen nüüd ka mulgikapsaid ja need on palju, palju paremad, kui poest osta. Lemmik aga on herned ja tangud suitsetatud sekoodiga. Kui see seakoot poest ostes on ikka paras vinske tükk, siis koos hernestega 4-5 tundi ahjus on liha kondi küljset lahti ja lausa sulab suus :-).

Magusaid küpsetisi ei ole julgenud proovida. Ma niikuinii ei ole liiga hea küpsetaja ja ahjus, kus temepratuuri kontrollida on raske. Või teate, kas tavaline ahju termomeeter sobib ka puuahju?

Pliit on ka toidutegemiseks kasutusel igapäevaselt. Hommikune omlett saab kuidagi kohevam seal ja puder tuleb ka nagu pehmem. Täna tegin pannkooke, ma teen neid üliharva, aga kõik kiitsid, ju said head :-). Võibolla ma muidugi ilustan üle seda puupliidi ja -ahju värki, eks uus asi  :-))).