Eelmise postituse lõpetasin sellega, et tuleks väike kõrvalepõige teha. Maitseainete teemal nimelt. Korra küsisin siit abi, et mis maitseaineid keegi kasutab ja mida võiks proovida. Sain päris palju tagasisidet ja soovitusi. Olen nüüd aegamööda enamuse neist ära proovinud, aga tundub, et vana karu enam tantsima ei õpi. Leidsin vaid ühe maitseainesegu, mis mulle väga sobib ja alguses hakkasin seda lausa igale poole panema. Härra palus tema magustoidu sisse seda mitte panna ;-) . Nii hull see asi muidugi ei olnud, aga teate ju küll, et piiri mina pidada ei oska ;-) . Hiina viie vürtsi segust jutt. Nii et põhimõtteliselt jäin oma soola ja pipra juurde, kuigi omal kapp maitseainetest punnis. Terrassikastidesse ja pottidesse panin varakevadel tavalist sbulat, tilli ja salatit, aga kui nende aeg läbi sai ja tühjad potid mulle nukralt ja etteheitvalt otsa vaatasid, tulingi mõttele, et pistaks sinna mõned ürdid. Olin kindel, et olin Hansaplandis midagi näinud. Seal aga selgus, et istutusaeg on läbi ja kõik taimehakatised olid koondatud ühele lauale ühise loosungi alla "maitsetaim". Ühtegi müüjat ka ei paistnud kusagil. Keerutasin neid käes ja tulin tulema. Läksin Nõmme turule. Astusin ühe tädi juurde, kellel tundus palju sarnast kraami olevat ja teatasin tähtsalt, et otsin maitsetaimi. Milliseid? Ei tea, igasuguseid... Vaatas mind tädi siis pika pilguga, no sellisega nagu opakaid kliente ikka vaadatakse ja hakkas pakkuma. Küll sibulat ja salatit, siis jälle mingeid raviteesid... Lõpuks hakkasin ise näpuga näitama, et tahan seda ja toda. Panin usinasti nimetused kirja ka. Nii see basiilik minu juurde sattuski. Peale selle veel kaneelbasiilik, estragon, maasikmünt, sidrunmeliss, käharpetersell, pune, rosmariin ja tüümian. Basiilikust olen ma igal juhul täielikus vaimustuses. Sidrunmelissi olen alati armastanud, aga ikka sattus minu peenrasse vale meliss. Ülejäänud tegelased on veel proovimata, nii pisikesed teised alles, et ei raatsi näppida. 

Tagasi juuni toitude juurde. Võileiva retseptidest oli proovimatata kolm, millest kasutasin kahte ja kolmas jääbki tegemata. Galett kodujuustuga sai siis lõpuks originaalina ära proovitud. No ei, jään asendustega tehtud riisi-makrasalati juurde, mis on üks mu lemmikuid. Burgerite retsptid oli mul agselt plaanitud välja jätta, see on ka asi, mida mina sööma pole õppinud. Aga mitmest kohast lipsas läbi selle retsepti soovitus asendustega. Mul oligi just jääkidest vaja üks pajaroog kokku keerata, niimoodi tehtuna oli veiseburger juustuga küll väga hea.

Lõpuks proovisin ära fetamäärde kodujuustuga. Vabandan nende ees, kes seda imemaitsvaks peavad, minule ei maitsenud, kohe mitte üks raas.

Kohupiima-toorjuustu kook oli minu meelest imemaitsev. Järgmine kord segan maasikad ka koogi sisse.  

Maasikate hooaeg ongi praktiliselt läbi. Ongi hea, saab jälle korralikult kavas olla. Ma parem ei ütlegi, kui mitu kilo sai nahka pistetud... Muidugi sõin kava järgi, kolm korda sama palju peale veel. Nüüd on kuni õunteni rahu majas. Või oleks õigem öelda, et Fitlap on majas. Viimased maasikad oma peenrast. 

Sel aastal sai oma aiast ikka päris hea saagi. Muidugi, eks nad pidid tänama, tegime nende kodu kevadel ilusaks.

Sellised need olid.

Ja sellisteks said.

Oi, kuidas ootan puhkust, et aeda veel kaunimaks muuta! Loodan, et jõuan enne puhkust veel teistest plaani punktidest ka rääkida, tänaseks pean lõpetama.

Oi, kas ikka märkasite, üllatus-üllatus,  Fitlapi kava saab soodsalt osta!

Päikest!