Kui paljud teist on kasutanud hiina viie vürtsi segu?

 

Koostis:kaneel,apteegitill ehk fenkol,nelk,tähtaniis ja valge pipar.

Mina kuulsin sellest esimest korda aastaid tagasi saates "Minu köök on parim" mida siis veel TV3 ei näidanud.Vürtsid on mind alati köitnud kuid tol ajal meie kaubanduses sellist eksootikat väga ei leidunud ning sinnapaika see asi jäi.

Aga nüüd viimasel ajal hiina toidust huvitudes sattus see põnev maitseaine retsepte otsides pidevalt mulle ette.Mis mul siis muud üle jäi kui iHerbist järjekordset tellimust tehes see ostukorvi sokutada.

Purgike postkontorist koju tassitud oli järgmiseks sammuks leida kõigepealt originaalretsept ning see siis Fitlapi jaoks sobivaks kohendada.See ülesanne sai lahendatud lihtsamalt kui ma oodata oskasin.Meie hiina apelsinikana sobis mõningaid asendusi kasutades suurepäraselt baasretseptiks.Tegelikult asendasingi ainult apelsini ananassiga ning lisasin vabavarast nuikapsast.Originaalretseptis oli asparaagus,aga no kus kohast ma selle udupeene asja oleksin siin metsas pidanud välja võluma.Pealegi on nuikapsas palju maitsvam.

Alustasin sellest,et koorisin,tükeldasin ning riivisin (ingver,küüslauk ja lillkapsas) kõik koostisosad.Hiina toidu tegemise juures ongi see pisike miinus,et komponente on palju ja ettevalmistused võtavad märksa rohkem aega kui toidu kokkupanemine.

Kõik kaunilt lauale ritta seatud pistsin riisi mikrouuni podisema ning praadisin pannil võikilluga lillkapsariisi (riivitud lillkapsas) mille segasin hiljem tavalise riisiga kokku ning maitsestasin himaalaja roosa soolaga.

Pann puhtaks ning tükeldatud ning eelnevalt viie vürtsi seguga maitsestatud kanafilee tulele.Kellele aniis ei meeldi,siis see vürts pole teie jaoks.Mina tegin kahekordse portsjoni toitu ning sinna panin umbes pool teelusikatäit maitseainet.Kui kana hakkas enam vähem valmis saama lisasin sibula,küüslaugu ja ingveri.Minutikene kuuma ning pannile maandusid porgand,paprika ja nuikapsas.Mõne minuti pärast liitusid värvika seltskonnaga ka ananass,sojakaste,mesi ja sidrunimahl.Kes rohkem kastet soovib võib juurde panna ka natuke vett.Nüüd on hea hetk maitsestamiseks.Vajadusel lisa soola ning kes vürtsikamat toitu armastab,siis ka tšillit.Mina kasutan tšillipastat.

 

Lase maitsval pannitäiel veel veidi madalamal kuumusel podiseda.Kui kaua sõltub sellest millise küpsusastmega köögiviljad meeldivad.Õige stir fry puhul peaksid need pisut krõmpsud jääma.Kõige lõpuks lisasin veel peotäie spinatit.

Serveeri riisiga.

Head isu! :)