Aastavahetusel sai Pärnus sealseid kohalikke aasia toidukohti väisatud.Ja nüüd on siiani endiselt just hiina toidu isu.No tegelikult olen seda juba pikka aega fännanud.Teatavasti on aga söögikohtades pakutav üsnagi ebatervislik sisaldades hulgim rasva,tärklist,suhkrut ja jumal teab mida.Nii et Fitlapi kasutajana oleks parem seda toitu vältida.Aga need maitsed.....devil saatanlikult ahvatlevad ja sõltuvust tekitavad.

Muide üks huvitav fakt on see,et inimesed Hiinas tegelikult ei söö isegi ligilähedaselt sellist toitu nagu läänemaailmas hiina toidu pähe pakutakse.Meile tuntud ja maitseva niinimetatud "chinese take away" mõtlesid välja esimesed Ameerikasse emigreerunud Kantoni piirkonna elanikud.Nad kohandasid oma toidud lääne inimese maitsele sobivaks ja nii see arenenud on.

Kantoni köök on tüüpiline Lõuna-Hiina köök ning Hiina köögitraditsioonidest tunnustatuim.Kantoni köögis kasutatakse ohtralt looma-, sea- ja kalaliha ning mereande. Rasvaineid ei kasutata peaaegu üldse, sest toitu enamjaolt hautatakse, praetakse suurel kuumusel või aurutatakse. Kantoni köögis kasutatakse ohtralt ka sojakastet. Kantoni piirkonnas tegeldakse palju toidu konserveerimise ja kuivatamisega ning ühendatakse pastöriseeritud ja värskeid koostisaineid.

See oli nüüd pisut targutamist silmaringi avardamiseks laugh

Juba mõnda aega mõlgutan mõttes,et kohandaks mõne meie kava retsepti heaks hiina toiduks.Eile sai siis sel eesmärgil pool päeva netis surfatud ja otsitud sadade hulgast seda õiget mida kõige lihtsamini annaks Fitlapi kõlbulikuks teha.

"Lõpuks leidsin sind,lõpuks leidsin sind...." nagu ütleb laulusalm..."Skinny Orange Chicken" sellise nimega retsept jäi silma.Väga tore leid,sest pool tööd tervislikuks muutmise teel oli juba tubli blogija poolt tehtud.Minul jäi üle vaid Fitlapist kõige ligilähedasem retsept üles otsida ja siis see asenduste (oh kuidas ma armastan meie kavas seda asenduste funktsiooni) abil vajalikult kohendada.

Kuna minu härra armastab samuti aasia kööki,siis planeerisin selle õhtuseks toidukorraks.Kanafilee panin juba lõunast marinaadi maitsestuma.Marinaadiks siis sojakaste,pisut sidrunimahla ja küüslauk.

Õhtusöögi valmistamise aeg käes.Võtsin aluseks retsepti "Läätsehautis mee-sinepi marinaadis kanakintsulihaga" kus asendasin läätsed riisiga ja kintsuliha fileega.Oliiviõli asemel kasutasin kookosõli.

Retsept:https://www.fitlap.ee/retseptid/laatsehautis-mee-sinepi-marinaadis-kanakintsulihaga/

Omalt poolt lisasin retseptile sidrunimahla,paprika,ingveri,tšilli ja hilisest õhtusöögist "Keefir apelsiniga" näpatud apelsini.Kes ei taha kuskilt midagi kombineerida saab tegelikult hapu ja magusa tasakaalu ka lihtsalt sidrunimahla lisamisega.

Porgandi hakkisin peenikesteks ribadeks ning praadisin koos kanaga.Võtsin kana pannilt ja panin sinna küüslaugu,ingveri ja paprika.Kuumutasin neid veid ja valasin peale pisut kuuma vett.Juurde läks veel ka riivitud apelsini koor,apelsinimahl,mesi ja tšilli (ehk ei unustanud midagi).Keetsin kõike paar minutit,et maitsed ühtlustuksid.Näpuotsaga sai soola ka lõpuks pandud.Kui kaste maitses nii nagu vaja ning oli korralikult redutseerunud valasin kana uuesti pannile ja kuumutasin koos kastmega mõne minuti.

Voila ja valmis see saigi smiley

Ah jaa.Samal ajal kui kana ja kastmega mässasin kees riis omaette mikroahjus laugh

 

 

 

 

 

 

 

Välja tuli üsna autentse maitsega ja überhää tervislik "Hiina apelsinikana" mis läheb 100% kordamisele.