Hiljuti lugesin ühe Eesti “toitumisnõustaja” blogist, et küpsetistega ei olegi võimalik kehakaalu langetada.

Küpsetistega lihtsalt ei olevat võimalik isudest lahti saada.

Sama seltskond ei luba oma kavades ka suppi süüa. Seepärast ma väga nende väljaütlemiste üle ei imesta. Suppide keelamise kohta oleme kirjutanud varem siin. Kuna meie kavades on päris palju tervislikke küpsetisi, siis otsustasime ka vastuseks sõna võtta.

Kui me räägime küpsetistest, siis kõigepealt peab mainima, et küpsetisel ja küpsetisel on suur vahe. Tavapärane jahurikas suhkrukringel ja koogikene paisutab loomulikult korralikult vöökohta. Ei vaidle vastu. Kui koogis on sees aga kõik suhkru ja tavajahu alternatiivid, siis on olukord hoopis teine. Sellisel juhul muutub see kook ideaalseks tervisetoiduks.

Loetleme ülesse mõned nö “kahjulikud toiduained”:

  • muna;
  • kookos- või oliiviõli;
  • banaanid;
  • kaerahelbed;
  • porgandid;
  • pähklid;
  • kohupiim jpm.

Mina isiklikult ei näe küll põhjust, miks peaks keegi nimetama neid toiduaineid isusid tekitavateks. Mina näen siin täiuslikku komplekti valkudest, rasvadest ja süsivesikutest.

Või siis tõesti muudab pelgalt sõna “küpsetis” selle toidu automaatselt ebatervislikuks. Vaatamata sellele, et seal sees on kõik kasulik. Väga vabandan, aga mulle ei jõua see loogika kohale.

Lõpetuseks annan sulle hoopis kaks mõnusat küpsetiseretsepti. Aga pea meeles. Nagu iga toiduga- kogus loeb!

Banaanileib (laktoosi- ja gluteenivaba)

Koostis:

  • võid vormi määrimiseks
  • 1 tl naturaalselt vaniljet
  • maitseks 1 tl meresoola
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 50 grammi mett
  • 80 grammi kookosõli või kookosvõid
  • 100 grammi Kreeka pähkleid
  • 4 kooritud ja küpset banaani
  • 4 muna
  • 125 grammi kookosjahu

Valmistamine:

  • Soojenda ahi 180 kraadini.
  • Sega omavahel kookosjahu, küpsetuspulber, kaneel, meresoola ja pähklid.
  • Purusta kahvliga banaanid.
  • Lisa kookosjahusegule purustatud banaanid, munad, kookosõli ja mesi.
  • Sega ühtlaseks massiks.
  • Määri vorm kergelt võiga ning raputa üle kookosjahuga.
  • Küpseta 60 minutit ahjus kuni mõnusa kuldpruuni värvuseni.

Porgandikook

Koostis:

  • 20 grammi oliivõli
  • 200 grammi õuna
  • 3-4 muna
  • 30 grammi mandleid
  • 2 suurt porgandit
  • 450 grammi kohupiima
  • 80 grammi täistera kaerajahu
  • Maitseks kaneeli, steviat, piparkoogimaitseainet, küpsetuspulbrit ja vaniljet

Valmistamine:

  • Riivi peeneks või purusta porgand koos õuna ja pähkliga. Kasuta näiteks köögikombaini.
  • Klopi lahti muna ja lisa sinna kohupiim. Sega korralikult läbi.
  • Lisa segule kaerajahu ja maitseained.
  • Porgandiga sobib kokku ideaalselt kaneel ja jõulude puhul võid ka lisada piparkoogimaitseainet.
  • Sega hulka ka purustatud porgand ja aseta taigen õliga määritud vormi.
  • Küpseta 180 kraadi juures 20-30 minutit kuni pealt kuldpruun.

Pildi allikas: www.enkivillage.com