Tasuta 3 päeva toitumiskava Proovi kohe
Sulge

Väldi jaanipäeval ülesöömist nende nippide abil!

Jaanipäev tähendab eestlastele eelkõige söömispidu. Päikesetõusuni ärkvelolek, lõkke meisterdamine ja sõnajalaõie otsimine on justkui kaasuvad nähtused. Põhirõhk on ikka grillimisel ja söömisel! Ja nagu ikka, üldjuhul lõppeb see tähistamine ülesöömise, halva enesetunde ja väsimusega.

Artikkel ilmus algselt Nipiraamatus. Vaata lähemalt siit!

Kuidas vältida kõiki neid liigsest söömisest tingitud vaevusi?

 Jagame sulle mõned nipid, mida võiks jaanipühi tähistades järgida:

  • Joo päeva jooksul piisavalt vett, et õhtusöögilauas janu näljaga mitte segamini ajada.
  • Söö päeva jooksul eelnevad eined võimalikult regulaarsete vahedega, sellega hoiad ära veresuhkru liigse kõikumise ja ei tekita endale õhtuks “hundinälga”.
  • Tee enne õhtuseid pidustusi trenni – nii kulutad rohkem kaloreid ja kerge õhtune ülesöömine ei väljendu kohe kaalutõusuna.
  • Söö tervislikult tasakaalustatud toitu – korraga nii rasvu, valke kui ka süsivesikuid. Nii püsib täiskõhutunne kauem.
  • Mälu toitu aeglaselt ja enne, kui taldrikule uue portsu tõstad, oota veidi. Sel viisil jõuab maost täis kõhtu tähistav signaal ajju ning sinu kõht saab just parajalt täis.
  • Söö rohkelt värskeid salateid ja köögivilju. Need on tervislikud, sisaldavad seedimisele kasulikke kiudaineid ning ei tekita kõhus raskustunnet.
  • Magusate jookide asemel joo sidruni, marjade, kurgiviilude või mündiga maitsestatud vett. Magusad joogid ei kustuta janu – need tekitavad hoopis söögiisu.
  • Jäta meelde, et tervislik toitumine ei pea olema igav ja maitsetu. Lauale sobivad täiesti tavapärased pidusöögid.

Alljärgnevad retseptid sobivad hästi jaanipäeval kasutamiseks, on kerged ning tervislikud. Üks ports on sobilik keskmisele kaalu langetavale naisele. Mees peaks sööma poolteist portsu. Personaalsed kogused leiad toitumiskavast.

Grillitud sea sisefilee arbuusi-fetasalatiga

Fitlap.ee juht Heikki Mägi jagab jaanipäevaks soovitusi ja kergeid retsepte: väldi ülesöömist nende nippide abil

Vaja läheb:
100 g sea sisefileed
240 g arbuusi
30 g feta juustu (rasva 16%)
5 g oliiviõli
100 g porgandit
1 paprika
½ suvikõrvitsat
1 küüslauguküüs
½ sibulat
maitsestamiseks soola, pipart, tüümiani, rosmariini, petersell

Valmistamine:

  • Marineeri sea sisefilee ürtide, soola-pipra, küüslaugu ja õliga.
  • Hoia liha marinaadis vähemalt 2-3 tundi.
  • Voki köögiviljad. Soovi korral aja need hoopis vardasse ja grilli tulel.
  • Grilli liha. Väldi üleküpsetamist.
  • Lõika arbuus ja feta juust kuubikuteks.
  • Sega kergelt läbi.
  • Serveeri liha juurviljade ja arbuusi-fetasalatiga.

Grillitud krevetid ananassiga

Fitlap.ee juht Heikki Mägi jagab jaanipäevaks soovitusi ja kergeid retsepte: väldi ülesöömist nende nippide abil

Vaja läheb:
165 g kooritud krevette
285 g ananassi
12 g võid (rasva 82%)
maitsestamiseks soola, pipart, peterselli

Valmistamine:

  • Topi tiigerkrevetid vaheldumisi tükeldatud ananassiviiludega vardasse.
  • Aseta mõneks minutiks grillile.
  • Sulata või ja haki petersell ning pintselda vahetult enne serveerimist krevettide ja ananassi peale.
  • Jahvata peale soola ja pipart.

Grillitud paprika forelliga

Fitlap.ee juht Heikki Mägi jagab jaanipäevaks soovitusi ja kergeid retsepte: väldi ülesöömist nende nippide abil

Vaja läheb:
90 g forelli
25 g riisi (pruun, punane või must)
1 paprika
15 g juustu (rasva 15%)
35 g punaseid konservube (nõrutatud)
30 g tomatipüreed (Pomito)
maitsestamiseks soola, pipart

Valmistamine:

  • Keeda riis soolvees.
  • Kui riis valmis ning vesi peaaegu ära auranud, lisa punased oad ja tomatipasta.
  • Maitsesta soola ja pipraga.
  • Soovi korral võid lisada ka meelepäraseid ürte.
  • Lõika paprikal kaas pealt ära. Võta seemned välja.
  • Tõsta riisisegu paprika sisse, lisa juust, tõsta kaas peale ning aseta grillile. Soovitatav on kasutada grillalust, muidu kõrbeb põhi liigselt ära.
  • Küpseta keskmisel kuumusel 20-30 minutit. Hoia küpsemisel silm peal.
  • Grillitud kala valmistamiseks maitsesta forell soola ja pipraga ning aseta samuti aluse peal grillile.
  • Kala tõsta grillile hiljem, kuna see küpseb kiiremini.
  • Serveeri kohe.


Kui artikkel meeldis, siis palun jaga seda!

Personaalne toitumiskava!


Saad ka edaspidi süüa tavalisi ja kiiresti valmivaid toite. Alusta kohe!

Vali periood

Vali maksemeetod