Vabavara retseptid

Fitlapi toitumiskavas on lubatud süüa vabavara köögivilju toidukorra ajal nii palju, kui tahad. Vabavara köögiviljad on kõik köögiviljad, mille kaloraaž on kuni 20 kcal 100 g kohta. Soovitame süüa vabavara köögivilju lisaks retseptides olevale juurde veel vähemalt 400 g päevas toidukordade ajal.


Vabavara köögiviljad on näiteks: kurk, tomat, baklažaan, karulauk, kapsas, hiina kapsas, nuikapsas, paprika, kõrvits, suvikõrvits, seened, mungoa idud, jääsalat, lehtsalat, lehtpeet, lillkapsas, rabarber, varsseller, lehtseller, spinat, redis, rooma salat, porrulauk, hapuoblikas, sidrun, mugulsibul, küüslauk, roheline sibul.

Vabavara lisamine võib portsjoni suurust oluliselt mõjutada.

Vabavarata ja vabavaraga sama retsept

Anname mõned ideed, mida võiks toidu kõrvale vabavarast teha.

Värske salat
Tee salat oma lemmik vabavara köögiviljadest, lisa maitseaineid, ürte ja sidrunimahla.

Tomatikaste
Koostisained: tomatid, paprika, sibul, küüslauk, tšilli.
Röstida ahjus paprika. Seejärel purustada köögikombainis röstitud paprika, sibul, küüslauk ja tšilli. Kuumutada pannil ning lisada tükeldatud tomatid ja soola, hautada. Võib lisada erinevaid maitsetaimi nagu näiteks basiilik või tüümian.
Sobib võileibade määrdeks, pasta peale, grilli juurde.

Sidruni-kõrvitsamarmelaad
Koostisained: 500 g kõrvitsat, ühe suure sidruni mahl, vaniljekaun, 1dl vett. Keeta 20 min, võtta vaniljekaun välja, püreestada. Lisada kogu aeg segades stevia ja riivitud sidrunikoor. Keeta 10 min madalal kuumusel ja seejärel tõsta purkidesse.
Vastavalt maitsele võib lisada kaneeli, ingverit, tšillit, münti.

Kapsasupp
Koostisained: 6 suurt sibulat, 2 rohelist paprikat, tomatid (püreestatud), seened, kimp varssellerit, pool peakapsast, hapukapsas.
Toiduained peeneks hakkida ja potti podisema panna.
Soovi korral maitseks pipart, peterselli, karrit, küüslauku, ingverit, tśillit ja maitserohelist.
Soovi korral saab teha ka suurema koguse, kuna külmas seisab väga hästi vähemalt nädala.

Vokitud vabavara
Praadida pannil sibul, šampinjonid, suvikõrvits ning lõpus lisada tükeldatud tomatid, maitsestada. Lisada võib ka paprikat, lehtkapsast või muid meelepäraseid vabavara toiduaineid.

Ahjus tehtud lillkapsas
Viilutada lillkapsas, laotada ahjupannile, lisada küüslaugu- ja sibulaviilud, oliiviõli (laena retseptist) ja soola. Asetada hju küpsema u. 35 minutiks.

Tomat+paprika+sibul
Koostisained: tomat, paprika, sibul. Teravamaks elamuseks lisada ka tšillit. Kuumutada sibulat veidi tilga veega, et ei peaks õli lisama. Seejärel lisada paprika ja tomat. Maitsestada soola ja pipraga. Magusamaks maitseks võib lisada ka steviat. Keeta segu 20-30 minutit. Seejärel panna purki. Säilib vabalt terve aasta.

Püreesupp
Lillkapsas/ kõrvits, lillkapsas/ tomat. Keeta, maitsestada, püreestada.

Lillkapsa “riis”
Pesta ja kuivatada lillkapsas. Riivida lillkapsas peeneks. Hakkida küüslauk ja endale meelepärased maitseained.
Kuumutada pannil õli (laenata mõnest retseptist), lisada lillkapsas, maitsestada ja praadida umbes 5 minutit aeg-ajalt segades.

Lihtne salat
Koostisained: hiina kapsas, porru, hapukurk, meeldivad maitseained. Tükeldada ja võimalusel lisada vastavalt kavale hapukoort.

Suvikõrvitsa carpacio
Viilutada suvikõrvits õhukeselt. Segada omavahel suvikõrvitsa viilud, sidrunimahl, münt, basiilik, sool ja pipar. Lasta natukene seista.



Kui artikkel meeldis, siis palun jaga seda!

Personaalne toitumiskava!


Saad ka edaspidi süüa tavalisi ja kiiresti valmivaid toite. Alusta kohe!

Vali periood

Vali maksemeetod