Magustoit ja veel tervislik? Pole ju võimalik?! Või siiski on?

Maiustamist on läbi aegade peetud ebatervislikuks. Ja eks sellel on osaliselt ka tõepõhi all. Tavalised “suhkrupommid” ei tee sinu kehale ja tervisele tõesti midagi head. Küll aga on võimalik nutikalt planeerides teha enamus teadaolevatest magustoitudest tervislikuks.

Jagame sinuga täna kolme vahvat magustoidu retsepti.

Kuidas teha magustoit tervislikuks?

Magustoit on tervislik siis, kui selle söömisele ei järgne veresuhkrutaseme järsku ja kiiret tõusu. Kui kühveldad endale sisse pulgakomme ja suhkruvatti, siis võid olla kindel, et teed oma kehale maksimaalset kahju.

Kui aga sinu laual on magustoit, kus sees nii valgud, süsivesikud kui ka rasvad, siis võid olla kindel, et keha võtab sellest energiat järk-järgult, mis tagab pikalt täis püsiva kõhu ning stabiilse veresuhkrutaseme.

3 tervislikku magustoitu

Retseptides kuvatud kogused on mõeldud kaalu langetada soovivale keskmisele naisele üheks toidukorraks (ca 375 kcal). Kui oled meesterahvas, korruta kogused 1,5 läbi.

Need retseptid leiad Fitlap.ee toitumiskavast. Tee endale lehe ülevalt äärest tasuta konto ja saa teada ka sulle mõeldud personaalsed kogused.

Kreeka jogurti maius röstitud kaerahelvestega

Vaja läheb

  • 150 g Kreeka jogurtit
  • 25 g banaani
  • 6 g vahtrasiirupit
  • 6 g mandleid
  • 5 g maapähklivõid
  • 15 g kaerahelbeid
  • 10 g datleid
  • 30 g mandlipiima

Valmistamine

  • Purusta pähklivõi, mandlipiim ja datlid koos näpuotsatäie soolaga ühtlaseks massiks.
  • Sega viilutatud banaan Kreeka jogurti ja 2/3 koguse vahtrasiirupiga ühtlaseks massiks.
  • Rösti pannil kaerahelbed ja mandlid mõnusalt pruuniks.
  • Lisa ülejäänud vahtrasiirup.
  • Lisa kaneeli.
  • Pane klaasi kihiti Kreeka jogurti ja banaani segu, röstitud kaerahelbed ja mandlid ning kõige peale pähklivõi-datlipasta.
  • Soovitame seda magustoitu teha korraga mitmekordse koguse.

Banaanikeeks

Vaja läheb

  • 35 g täistera kaerajahu
  • 10 g või (rasva 82%)
  • 55 g banaan (kooritud)
  • 0,5tk muna (suurus M)
  • 7 g mandlilaastud
  • 7 g kookospalmisuhkur
  • Maitseks: küpsetuspulber, vanilje, sool, kaneel

Valmistamine

  • Pese ja koori banaan ning purusta see kahvliga. Võid pisikese jupikese jätta alles ja lõigata kaunistamise jaoks viiludeks.
  • Sega kausis kokku muna, kookospalmisuhkur, purustatud banaanid, jahu, sulatatud või, kaneel, näpuotsatäis soola ja küpsetuspulber. Soovi korral lisa ka naturaalset vaniljet.
  • Kata küpsetusvorm küpsetuspaberiga ning vala segu vormi. 
  • Tõsta peale banaaniviile ja raputa peale mandlilaaste.
  • Küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 40-50 minutit. (Keeks peaks pealt jääma kuldpruun.) Jahuta.
  • Soovitame teha vähemalt 4-kordse koguse.

Kohupiimamaius kaerahelveste ja vaarikatega

Vaja läheb

  • 170 g kohupiimapasta, maitsestamata (rasva 5%)
  • 20 g täistera kaerahelbed
  • 55 g banaan (kooreta)
  • 75 g vaarikaid (värsked või külmutatud)
  • 4 g kookoshelbed
  • 6g kookospalmisuhkur
  • Maitseks: kaneel

Valmistamine

  • Rösti kaerahelbed kuival pannil. Soovi korral lisa veidike kaneeli.
  • Purusta kooritud banaan kahvliga.
  • Sega kõik koostisained kokku. Võid jätta mõned vaarikad kaunistuseks peale.
  • Serveeri.