Rasvad on viimastel aastatel teinud suure comebacki. Igaüks teab, et head rasvaallikad on ühe korraliku dieedi lahutamatu osa. Need on maitsvad, varustavad meid vitamiinidega ning hoiavad meid tervetena. Siiski kerkib küsimus, millised rasvaallikad on need kõige tervislikumad. Reastasime kõige kasulikumad rasvaallikad edetabelisse.

Rasvade absoluutne TOP 10:

1. Avokaado

Avokaadot kutsuvad teadlased lausa antiülekaalu toiduaineks. See on täis antioksüdante ning seal olevad rasvad on ühed tervislikumad. Uuringud on leidnud, et nende söömine aitab sul olla vormis.

17567 ameeriklase peal tehtud uuring näitas, et need, kelle laual oli avokaado sage külaline, said hoobelda märgatavalt madalama kehakaalu ning väiksema kõhuümbermõõduga. Vähemtähtsam pole ka 50% väiksem tõenäosus ainevahetushäirete tekkeks. Nad rohelised imeviljad aitavad kehal põletada keharasva, suurendavad energiatarbimist, vähendades samal ajal isu.

2. Kookosõli

Kookosõli aitab kaitsta sinu aju, tõsta hea kolesterooli taset, kontrollida veresuhkrutaset ja parandada keha energiatarbimist. Kõik see panustab sinu tervisesse.

Uuringuid kookosõli välimust parandavate omaduste testimiseks on tehtud palju. Näiteks leiti Malaisias, kus kookosõli on lausa kohustuslik, et inimesed, kes tarvitasid 30 ml kookosõli 3 korda päevas, kaotasid kuu ajaga märgatava hulga keharasva ning ohtralt sentimeetreid kõhult.

3. Kakao

Korralik kvaliteetne ja naturaalne kakao sisaldab tubli annuse küllastumata rasvu, magneesiumi, tsinki ning fosforit. Neis peituvad antioksüdandid aitavad vähendada südamehaiguste ja diabeedi tekkimise riski.

Mõned uuringud on tumedat šokolaadi (kakaosisaldus 70% ja ülespoole) seostanud vormis kehaga. Hmmm, sööd šokolaadi ja keha rasvaprotsent hoopis väheneb. Kas elu saab veel paremaks minna?

Kui valid kakaod, siis eelista ikka ilma suhkruta versioone. Vastasel juhul võib efekt olla vastupidine.

4. Oliivid/Oliiviõlid

Auhinnalisele neljandale kohale platseerunud oliivid (ja ka sellest pressitud oliiviõli) on ääreni täis põletikuvastaseid toitaineid, neid on seostatud tervema südamega, parema insuliinitundlikkusega ning madalama vererõhuga.

Oliivid võivad mõjutada meie kehade rasvasisaldust läbi termogeneesi. See tähendab, et need tõstavad kergelt keha temperatuuri, mis omakorda aitab kulutada rohkem energiat.

Kolm aastat kestnud uuring leidis, et inimesed, kes tarvitasid ohtralt oliiviõli, kaotasid märgatavalt rohkem kehakaalu võrreldes teise testgrupiga, kes oli madala rasvasisalduse, ent 300 kcal suurema! kaloraažiga dieedil.

5. Lõhe

Lõhe varustab meid selliste imeliste rasvhapetega nagu EPA ja DHA, mida seostatakse terve südamega. Need aiatavad sul olla kehaliselt paremas vormis, vähendavad põletikke ning parandavad terve rea hormoonide olukorda.

Näiteks Oomega-3 rasvad parandavad sinu insuliinitundlikkust, mis omakorda aitab salvestada süsivesikuid kõhurasva asemel hoopis glükogeenina lihastesse.

6. Kreeka pähklid

Kreeka pähklid on väga polüfenoolide rikkad, mis aitavad võidelda vabade radikaalidega kehas. Lihtsamalt öeldes näed seeläbi noorem välja ja väheneb insuldi ja infarkti oht. Lisaks eelpool mainitud rasvhapetele, leidub Kreeka pähklites ka alfa-linoleenhapet (ALA), mida seostatakse parema tervisega (vähenevad näiteks põletikud kehas). Lisaks aitavad need peaaju meenutavad pähklid parandada luude tervist ning ennetada osteoporoosi teket.

Lahe on see, et kui sööd Kreeka pähkleid enne stressirohket olukorda, aitab see vähendada stressihormoon kortisooli tekkimist.

Teadlased usuvad, et nendes pähklites leiduv kombinatsioon antioksüdantidest ja Oomega-3 rasvadest aitab võidelda stressiga ning parandada hormoonide funktsiooni.

7. Seesamiseemned

Seesamiseemned on lisaks imelisele rasvade kooslusele täis ka kiudaineid, tsinki, magneesiumi ning B1 vitamiine. Parim uudis on see, et seesami seemned aitavad kehast eemaldada üleliigse östrogeeni. See on tähtis tegelikult nii naistele kui ka meestele, sest see võib aidata vähendada eesnäärme ning rinnavähi tekkevõimalust.

Lisaks sellele eelpool mainitud elupäästvale omadusele alandavad need ka vererõhku ning kaitsevad sinu maksa mürkide eest.

8. Juust

Hea kvaliteediga juust aitab parandada sinu kõhu mikrokeskkonda. Parem kõhu seisukord on aga hea tervise seisukohast võtmetähtsusega. Paraneb kolesteroolitase, vähenevad põletikud ning langeb keha rasvaprotsent.

Samuti võib paraneda luude seisukord ning tuju. Miks siis peetakse juustu sageli ebatervislikuks toiduaineks? Ilmselt on süüdi tema mõnus maitse, mistõttu süüakse seda sageli lihtsalt liiga palju. Ja liiga palju tähendab tegelikult iga toiduaine puhul ülekaalu.

9. Mandlid ja mandlivõi

Üks 4 nädalane treenitud rattasportlaste peal tehtud uuring leidis, et mandlite söömine aitas parandada treeningtulemusi. Need tegid ratturid kiiremaks ning parandasid taastumist.

Sarnaselt oliividele tõstavad nad ka natukene kehatemperatuuri, põhjustades kiiremat rasvapõletust. Üks teine uuring leidis, et mandlite söömine 5 korda päevas päädis kaks korda suurema kehakaalu kaotusega võrreldes testgrupiga, kelle dieet oli sarnane, ent ilma mandliteta.

10. Täisrasvane maitsestamata jogurt

Kuigi piimatooted (ja täisrasvasusega) on viimasel ajal tervisefännide poolt maha kriipsutatud, on tegemist siiski fantastiliste toodetega. Miks just täisrasvane, küsid? Aga seetõttu, et need rasvad aeglustavad kogu toidumassi imendumist ning aitavad hoida sinu kõhtu täis. Uuringud on näidanud, et täisrasvasusega tooted on kaalu langetamise mõttes isegi kasulikumad ja panustavad rohkem rasvapõletusse, kui madalama rasvaprotsendiga tooted.  Lisaks sisaldavad need ka A, D, K vitamiine. Ja kui päris aus olla, siis ma ei mõista, miks peaks vahetama tavapiima jäädavalt mõne uuema aja üllitise vastu. Kui sul laktoositalumatust ei ole, siis on tavapiimatooted ka väga hea valik. Kindlasti väldi magusaid jogurteid. Need on kiirtee ülekaaluni.