Tõsi, tänast postitust kirjutama asudes tunnen ma end kui David Vseviov, kes igal pühapäevahommikul Vikerraadios Stalinist ja temaga seotust "Müstilises Venemaast" kõneleb. :D

Aga minule David meeldib, eriti pika spinningutrenni taustaks kuulata!

Kapsapudinguretsept (vt eelmist postitust!) oli kusagile kadunud (ma kahtlustan, et see siiski oli mul ühes teises kokaraamatus, aga siis see ei oleks enam pr Salme Masso oma). Siirad vabandused petureklaami eest! Küll aga leidsin ma "ravitoitlustamise" alt porgandipudingu. Kuna see on kahel lehel ja pilti on kehv teha, trükin selle siia ümber.

Nõndaks.

PUDING LEOTATUD PORGANDITEST

Puhastatud porgandid peenendada riiviga, valada peale 2 l külma vett ja leotada 3-4 tundi, vahetades vett iga tunni järel. Seejärel suruda porgandid marlis tahedaks, segada piimaga, lisada 10 g võid ja hautada. Valmis porganditele lisada läbi sõela surutud ja munarebuga segatud kohupiim, vahustatud munavalge ja sahariin, segada hoolikalt läbi ja panna võiga määritud ja nisukliidega üle puistatud vormi ning küpsetada. Lauale anda hapukoorega.

  • porgandeid 150 g
  • rõõsakoorevõid 15 g
  • hapukoort 30 g
  • piima 50 g
  • kohupiima 50 g
  • 1 muna
  • nisukliisid 5 g
  • sahariini maitse järgi

("Raamat tervislikust ja maitsvast toidust", Salme Masso 1955.a)

Ausalt öeldes, kui ma sellele nüüd põhjalikumalt otsa vaatan, siis tundub see nagu ... klassikaline vormiroog.

Omaette elamus on muidugi lugeda, kuidas tollal tuli väga paljudes retseptides asjad läbi marli suruda. Olen korra seda ise lillkapsapitsa retseptis teinud - nõudis ikka korralikku rammu küll! Üldse nõudis tolleaegne köögikunst meeletult aega ja vaeva. Koogiretseptide puhul oli ju tavaline, et mune vahustati käsitsi, enamasti tund aega, vahel kauemgi.

Muide, järgmine kord annan teile, armsad lugejad, ülevaate tolleaegsest ravitoitlustamisest. Tollest on kohe pikk-pikk peatükk. Selle juurde too näidismenüü käiski, mida eelmises postituses tutvustasin. Kusjuures, erinevaid näidismenüüsid on seal teisiga - ka näiteks kaalus juurde võtjad ei pea pettuma. Aga sellest kõigest juba järgmistel kordadel. :)