Pühapäevased toimetused hõlmasid suurt turul käimist ja shopingut. Lõpuks leidsin turult ka ammu otsitud rohelise lehtkapsa (ingl keeles kale), millest saab valmistada suurepäraseid krõpse.

See pole vist küll päris vabavara, aga samas on see ikkagi väga madala kalorsusega ning sisaldab väga palju kasulikke aineid. Tegelikult on see lausa üks maailma kõige toitaineterikkamaid toite. Ühe tassitäie (umbes 65 g) toitainetesisaldus on järgmine: 

Vitamiin A, mis moodustub beeta-karoteenist: 206% soovitatavast igapäevasest toitainete hulgast

Vitamiin K: 684% RDA-st

Vitamiin C: 134% RDA-st

Vitamiin B6: 9% RDA-st

Mangaan: 26% RDA-st

Kaltsium: 9% RDA-st

Vask: 10% RDA-st

Kaalium: 9% RDA-st

Magneesium: 6% RDA-st

Vitamiin B1, B2, B3, raud ja fosfor: 3% RDA-st

See kõik kokku on ca 33 kalorit, mis moodustub vaid 6 g süsivesikutest (millest 2 g on kiudaineid),  3 g valkudest ning pea olematust rasva sisaldusest, mis on peamiselt omega-3 rasvhapped.

Kuidas ma sellest imekapsast siis krõpsud sain? 

Vaja on:

  • lehtkapsast
  • oliiviõli
  • meresoola
Valmistamine
  1. Ahi 150 kraadini kuumutada.
  2. Lehtkapsas tuleb pesta jooksva vee all, raputada kuivaks, eemaldada varred ning rebida lehed ampsusuurusteks tükkideks. Asetada kaussi, valada üle vähese õliga, aga nii, et segades kõik lehed sellega kokku saaksid. 
  3. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlaselt laiali ning maitsesta meresoolaga.
  4. Küpsetada ahjus ca 10 minutit, kuni krõbedad. Kuna lehed kipuvad kiirelt kõrbema, siis tuleb hoida neil silm peal kogu aeg, sest näiteks 3 minutit võib muuta juba täielikult nende imelise rohelise värvi pruunikaks.
  5. Serveeri :) 

Minu imelised krõpsud tulid siis sellised

Tegin kahe satsiga, osad on nähtavasti natuke pruunikad, need on siis veelgi krõmpsuvad, aga sellega tuleb ka natuke spetsiifilisem maitse juurde. Teised aga seevastu rohelised ilusad ja need, mis said rohkem õli, jäid osad veidi vintskeks, aga teised jälle on täpselt parajad. Seega peab veel harjutama, aga soovitus siit, et pigem panna vähem õli kui rohkem ning pärast 10 minutit kindlasti iga minuti järel vaadata, mis edasi saama hakkab, sest paar minutit võib muuta krõpsude värvi ja maitset oluliselt. Aga kindlasti soovitan. Kuigi pole päris vabavara, siis on siiski väga hea alternatiiv paljudele poes pakutavatele "tervislikele" krõpsudele. 

Aga andis hea hoo sisse ja uurin varsti edasi, et mis muid tervislikke krõpse valmistada saaks :)