Täna hommikul oli Terevisioonis mingisugune toitumisspetsialist, kes rääkis normaalsest toitumisest ja ütles, et need, kes pidevalt kaaluvad toitu ja mõtlevad, mis oleks tervislik ja hea, siis neil on toitumishäire. Kohe tabasin ennast mõttelt, et oh ei, mitte jälle! Olen põdenud buliimiat, anoreksiat ja nüüd ortoreksia?

Ortoreksia - suhteliselt hiljuti levima hakanud toitumishäire, mille puhul ülehinnatakse tervisliku toitumise tähtsust. Ehk siis tervislik toitumine muutub kinnisideeks, menüüst kaovad paljud eluks vajalikud toitained ning kasutatakse ohtralt toidulisandeid, mis on ohtlikud, kuna mikrotoitained on ülekülluses toksilised. Ortoreksia ei teki üleöö, vaid aja jooksul ning on tervisele ohtlik haigus. Seetõttu tuleks pöörduda koheselt arsti poole, kui tervislik toitumine ei ole enam toitumisspetsialisti poolt ettekirjutatu järgimine vaid kinnisidee (http://www.kool.ee/?9890).

Õnneks, on ortoreksia ikka midagi muud, kui mu praegune seisund. Ohtralt toidulisandeid ma ei kasuta, sest õnneks pole neid kavas ja elu sees ei hakka ma toituma ainult proteiinisheikidest ja dietmixidest. Samas, on mul toidust sundmõtted. Või pigem kaalust. Vahepeal kaalusin ennast juba iga päev ja meenusid ajad anoreksia põdemisest, kui kaalusin ennast peale iga vee joomist ja tühjendamist. Hetkel jätsin treeningud pooleli, sest terve suve treenisin väga eeskujulikult siinsete kavade järgi, aga suve lõpus tundsin, et olen ummikus. Et mu elus enam muud ei ole kui toidukaal, kaal ja intervalltreeningutaimer. Seega, tõmbasin stoppi. 

Kuna aga kõik mu lähedased ja pereliikmed ei väsi tähelepanu juhtimast sellele, kui peenike ma ikka olen ja ma olen juba haige, siis tahest tahtmata jääd aeg-ajalt neid ka uskuma.

Leidsin veel mingi kirjelduse toitumishäiretest:

  • hirm, et ei suuda söömist lõpetada
  • hirm süüa teiste nähes
  • hirm olla ülekaaluline, kusjuures kaaluideaal kehtestatakse ise
  • hirm süüa tervet taldrikutäit toitu
  • pidev muretsemine mingi kehaosa välimuse pärast
  • hirm, et teised võivad pidada paksuks
  • keeldumine kanda kitsaid riideid isegi siis, kui nad sobivad
  • vajadus närida igat suutäit kindel arv kordi
  • vajadus välja arvutada kõigi toitude kalorisisaldus
  • vajadus valmistada toitu teiste jaoks
  • vajadus enda kaalumiseks mingil kindlal kellaajal või kindlates tingimustes
  • vajadus kehaliste harjutuste sooritamiseks pärast sööki
  • vajadus sooritada kindlaid harjutusi kindlal kellaajal kindlas järjestuses
  • vajadus pidevalt liikuda, suutmatus paigal istuda
  • toidu, toidu piltide, retseptide ja toitu puudutavate artiklite kogumine.

(https://www.ut.ee/tervis/opetajatele/Toit_haired.html)

Noh ausalt öeldes klappis siin mu kirjeldus 8/15.

Aa ja kuna ma ikka uurin veganluse kohta ja ise ka imestasin, et isegi siit retsepte valides kaldun ma retseptide poole, kus pole liha. Pole küll vegan-toidud, aga taimetoidud. Mis teha kui enam liha ei maitse ja ei isuta. Selle teemaga seoses kuskilt lugesin, et ka veganlus on tegelikult haigus.

Samas toon ennast maa peale ja rahustan ennast jutuga, mida ma räägin tuttavatele, kes alati kõlgutavad mõtlikult pead ja ütlevad, et "mina küll nii ei suudaks kõiki oma suutäisi kaaluda" - FitLap aitab mul hoida mu portsjonid normaalsed. Eks see väike tiinekast buliimik ja anoreksik elab ikka veel mu sees ja aegaajalt näitab sarvi. Näiteks eelmine nädal olin 5 päeva kavast väljas, mis tähendas õhtuti tahvli šokolaadi vms söömist. Või ei suuda ma vahel enne söömist lõpetada kui pott oli tühi. Kuidagi ei taju seda täiskõhutunnet. Või isegi kui on tunne nagu kõht oleks täis, siis tahaks ika veel ja veel.

Kuidagi ei suuda oma kallitele selgeks teha, et FitLap on hea ja aitab mind ja olen ääretult õnnelik, et selline asi üldse olemas on. Ma olen tänu FitLap'ile saanud targemaks nii toitumise kui treenimise koha pealt. Ja miks nad ei saa aru, et praegu olukord on sada korda parem, kui see, mida ma enne tegin - poolfabrikaatide, jahutoodete ja meeletu koguse suhkru tarbimine ehk ennast haigeks söömine ja teistel päevadel haigeks näljutamine, ise saamata aru mida valesti teen ja miks kaal ei lange, vaid tõuseb.