Kaalikas on üks väga väärtuslik kapsa sugulane. Kahjuks tundub,et selle kasutamine kipub pisut soiku jääma,sest igasugust peent ja põnevat toidukraami tuleb laiast maailmast aina juurde.

Kuid kindlasti tasuks see juurikas oma menüüsse võtta.

Kaalikal on imetlusväärne säilivus.Tema C-vitamiin säilib peaaegu kevadeni välja ning ka maitseomadused ja välimus ei muutu eriti.Ka kuumtöödeldult säilitab ta hästi vitamiini- ja mineraalainete sisalduse.Hautades kaotab kaalikas vaid kümme protsenti oma C-vitamiinist. Seda on aga temas rohkem kui tsitrustes.

Kaalikas aitab hästi kõhuhädade puhul.Kui teda pidevalt tarbida,saab abi kõhukinnisuse korral samuti aitab see eemal hoida külmetushaigusi. Et kaalikas on ohtralt kiudaineid, on see tõhus vahend veresoonte lupjumise vastu, aidates soontel püsida elastsena.

Kahjuks on lasteaias lõunaks pakutud jubedalt maitsenud kaalikahautis nii mõnelgi eluks ajaks kaalikaisu ära võtnud.Minul endal kaasaarvatud. Kuid unustagem see hirmus mälestus! Kaalikas on abiks nii võitluses gripiga kui ka kehakaalu langetamisel.

Sel sügisel tabas mind ootamatult korralik seletamatu kaalikaisu.Sai siis endale mõned koju tassitud.Aga toore kaalika krõbistamine muutus igavaks.Noh ühepajatoidu sisse saab ka panna,aga paraku härra sööb seda gemüüset üsna pika hambaga.

Nagu ikka sellistel juhtudel tuleb appi sõber google eks.Sain teada,et erinevates maailma paikades kasutatakse kaalikat igasugustes toitudes.

Mis siis muud kui kööki ja katsetama cheeky

Ja et oleks ikka kaks ühes nagu tänapäeval trendikas,siis põimin postitusse ka maitseaineteema sisse.

Ürdid ja vürtsid mis sobivad kaalikaga eriti hästi:küüslauk,must pipar,rosmariin,muskaatpähkel,kaneel,paprikapulber,till,tüümian,salvei,karri,murulauk ja petersell.

Ilmselt unustasin midagi ka ära,aga põhilised said kirja.Loomulikult pole vaja neid kõiki korraga kasutada laugh

Üheks minu lemmikuks retseptiks on kujunenud kruubipuder kaalikaga.Kui väljas on selline külm ilm nii et isegi kass ronib teki alla magama,siis on tagumine aeg kerged salatid vahetada mõnusate tummiste putrude ja pajaroogade vastu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuigi meil on retseptivalikus mulgi puder täitsa olemas,siis mina tahtsin suuremat kruubikogust ning natuke võid ka."Brüsseli kapsas kinoaga" võimaldab tänu asendustele kõike mulle vajalikku smiley

Kinoast said kruubid,seafileest kanafilee kuna siga kodus lihtsalt polnud (sealihaga on muidugi maitsvam),oliiviõlist või ja brüsseli kapsas muutud hoopis kaalikaks ja kartuliks (1/2 kaalikat ja 1/2 kartulit).Loomulikult on ka ainult kaalikaga väga maitsev.

Kõigepealt panin kruubid paar tundi enne likku,et need pärast kiiremini valmis saaksid.

Tükeldasin kaalika väikesteks kuubikuteks ja panin soolaga maitsestatud vette keema.Kaalika peale panin tangud ja lõpuks kartuli..Kui kruubid oleksid all ja kaalikas peal,siis on oht,et toit läheb kõrbema.

Samal ajal kui puder üsna väikesel kuumusel podiseb saab tegeleda lihakraamiga.Alustuseks tükeldan ja praen peekoni mõnusalt krõbedaks.See läheb kõrvale oma aega ootama.Peekonist välja sulanud rasvas praen liha sibula ja küüslauguga (pluss sool ja pipar ka muidugi).Kes soovib võib liha nüüd koos pudruga potti hauduma panna.Aga võib ka hiljem juurde lisada.Täpselt nii kuidas kellelegi meeldib.

Ja ega polegi muud teha kui oodata,et pudrukene valmis saaks.

Serveeri võisilma ja krõbeda peekoniga.Maitserohelisest sobib pudru sisse till ja murulauk (roheline sibul).

Head isu! smiley